Depozitul de Filme din Cluj-Napoca | Salvați Marele Ecran

Proiect initiat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
5 euro +
25
Mulțumim! În schimbul sprijinului tău vei primi recunoștința noastră și vei fi ținut la curent cu desfășurarea lucrărilor. Numele tău va fi inscripționat pe o placă amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca.

Data livrarii: July 2014
10 euro +
15 / 20
POZIȚIA COPILULUI - Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor. În plus, vei primi un DVD cu filmul Poziția Copilului (r. Călin Peter Netzer) și numele tău va apărea pe placa susținătorilor amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca.

Data livrarii: July 2014
10 euro +
4 / 20
DESPRE OAMENI ȘI MELCI - Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor. În plus, vei primi un DVD cu filmul Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu) și numele tău va apărea pe placa susținătorilor amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca.

Data livrarii: July 2014
10 euro +
12 / 20
MARFA ȘI BANII - Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor. În plus, vei primi un DVD cu filmul Marfa și banii (r. Cristi Puiu, Răzvan Rădulescu) și numele tău va apărea pe placa susținătorilor amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca.

Data livrarii: July 2014
25 euro +
4 / 30
ABONAMENT CINEMA VICTORIA (http://www.cinemavictoria.ro/) - Ai asigurat un abonament de o lună la Cinema Victoria din Cluj-Napoca (la alegere, în perioada septembrie - decembrie 2014). În plus, numele tău va apărea pe placa susținătorilor amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca. Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor.

Data livrarii: July 2014
50 euro +
3 / 15
LUNĂ PLINĂ (www.lunaplinafestival.ro)- Ai asigurat un abonament pentru anul 2014 la Festivalul de Film Horror și Fantastic LUNĂ PLINĂ de la Biertan + un abonament de o lună la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. În plus, numele tău va apărea pe placa susținătorilor amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca. Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor.

Data livrarii: July 2014
100 euro +
1 / 15
OCHELARI ERNŐ BARTHA (http://ernobartha.blogspot.ro/) - Vei primi un set de ochelari realizat de artistul visual Ernő Bartha. În plus, ai asigurat un abonament pentru anul 2014 la Festivalul de Film Horror și Fantastic LUNĂ PLINĂ de la Biertan + un abonament de o lună la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Numele tău va apărea pe placa susținătorilor amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca. Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor.

Data livrarii: July 2014
200 euro +
0 / 10
GOLD CARD TIFF 2015 - Te așteptăm și la următoarea ediție TIFF! GOLD Cardul este valabil pe toata perioada festivalului si garantează accesul la 35 de proiecţii, la alegere, cu excepţia evenimentelor speciale. În plus, vei primi un set de ochelari realizat de artistul visual Ernő Bartha. Numele tău va apărea pe placa susținătorilor amplasată pe peretele fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca. Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor.

Data livrarii: July 2014
500 euro +
3 / 5
FULL ACCESS TIFF 2015 - Vei avea acces la toate proiecțiile, evenimentele și petrecerile publice și private, prânz/cină cu invitații speciali, acces la evenimentele VIP, și la cocktailul premergător Galei de Închidere, loc în lojă la Gala de Închidere, acces la evenimente cu mașina oficială a festivalului și multe altele. Numele tău va apărea pe placa susținătorilor din fostul Depozit de Filme din Cluj-Napoca. Îți mulțumim pentru contribuție și te vom ține la curent cu evoluția lucrărilor.

Data livrarii: July 2014
Descriere [ o lectura de ~ ]
Comentarii [ 0 ]
Updates [ 0 ]
Sustinatori [ 66 ]
 
 

Salvarea Depozitului de Filme din Cluj-Napoca reprezintă unul dintre primii pași ai campaniei „Salvați Marele Ecran!” (www.salvatimareleecran.ro), inițiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația Film și Cultură Urbană, organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

 
 

„Salvați Marele Ecran!” își propune să facă primul pas pentru înființarea unui muzeu al cinematografiei în Cluj-Napoca. Clujul poate deveni primul oraş din România care deține un muzeu al cinematografiei româneşti, instituţie inexistentă în ţară. Depozitul de Filme, fost depozit al RADEF Româniafilm, este astăzi un spaţiu dezolant care poate deveni, atât prin potenţialul său de spaţiu alternativ de cultură urbană, cât şi prin valoarea istorică şi cultural, cel mai bun cadru pentru dezvoltarea unui muzeu al filmului.

Vrem să transformăm Depozitul de Filme dintr-un punct pe o hartă, un loc abandonat, îngropat între mii de role de film, într-unul de care suntem responsabili direct, un spațiu care poate deveni unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj.

La începutul anilor '90 existau aproximativ 450 de cinematografe. Astăzi au supraviețuit mai puțin de 30.

În ultimii douăzeci de ani, peste 400 de cinematografe au dispărut treptat de pe harta culturală a României, fiind transformate în săli de bingo, case de schimb valutar, depozite pentru materiale de construcții, lăcașe de cult, cluburi, discoteci, restaurante, magazine de haine, supermarket-uri, sau au fost abandonate intenționat, fiind lăsate să se degradeze. Lipsa de interes a autorităților pentru conservarea acestor clădiri și menținerea lor  în circuitul cinematografic, alături de o legislație incoerentă (modificată la fiecare nouă guvernare) și interesul imobiliar pentru anumite clădiri (aflate adesea în zonele centrale ale orașelor; sau clădiri de patrimoniu), au dus la situația actuală a cinematografelor.

Alături de transformarea fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca, campania „Salvați Marele Ecran!” mai are două componente. Prima o reprezintă site-ul www.salvatimareleecran.ro - o platformă online interactivă care cartografiază toate sălile de cinematograf din rețeaua aflată în proprietatea statului. Cinematografele fac parte din patrimoniul cultural al țării și trebuie protejate, iar platforma își propune să reînvie obiceiul mersului la cinema și să-i facă pe spectatori și pe cei responsabili mult mai conștienți de importanța și valoarea cinematografiei.

A doua etapă a campaniei include conferința „Salvați Marele Ecran!” (Cluj-Napoca, 31 mai), în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Conferința își propune stabilirea unor colaborări pe acest subiect între autorități locale și județene, manageri culturali și APFR pentru analiza posibilității concrete de creere a unei rețele de cinematografe digitalizate.

Haideți alături de noi! Împreună putem transforma fostul Depozit de Filme din strada Maiakovski și le putem oferi clujenilor un spațiu în care să poată viziona cele mai noi filme românești și europene.

Proiectul este realizat cu sprijinul We Are Here și GAV

Parteneri media: RFI, TVR, TVR Cluj, Digi 24, Mediafax, Dilema Veche, Observatorul Cultural, Ziarul Metropolis, Film Reporter, SUB25, societatesicultura.ro

Stadiul actual al proiectului

Pentru a oferi soluții concrete, organizăm prima conferință majoră a campaniei „Salvați Marele Ecran!”, dedicată în mod special autorităților locale și managerilor culturali, în cadrul TIFF, sâmbătă, 31 mai, la Mansarda Boema. În cadrul acestui seminar, aceștia vor afla ce proiecte de succes similare au fost dezvoltate în Polonia, Croația, Cehia și care sunt pașii necesari pentru obținerea unei finanțări europene necesare renovării și retehnologizării cinematografelor. 

În urma unui parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, spațiul urmează a beneficia de o primă igienizare înainte de începerea celei de-a 13-a ediții a TIFF, pentru a permite proiecții de seară în aer liber.

 
 

Ce mai avem de facut

În acest moment pregătim alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca spațiul aflat în cadrul fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca pentru a găzdui o serie de proiecții și evenimente speciale prin care să ilustrăm situația cinematografelor din România dar și a modalităților în care acestea pot supraviețui adaptându-se din punct de vedere tehnic.

Pentru a putea reda acest spațiu clujenilor, este necesar ca spațiul să fie curățat, îngrădit, ecologizat și reamenajat în așa fel încât Depozitul de Filme să fie transformat într-un spațiu de proiecție de film și de petrecere a timpului liber într-un mediu care valorifică artele vizuale.

 
 

Recompensele pentru susținătorii proiectului

Pentru fiecare nivel de contribuție la acest proiect vei primi recompense, recunoștința noastră și vei fi ținut la curent cu evoluția lucrărilor. 

Recompensele pentru contribuțiile de 10+ euro
Recompensele pentru contribuțiile de 10+ euro
 
Abonament de o lună la Cinema Victoria din Cluj-Napoca (foto © Mishu Vass) pentru contribuțiile de 25+ euro
Abonament de o lună la Cinema Victoria din Cluj-Napoca (foto © Mishu Vass) pentru contribuțiile de 25+ euro
 
Un abonament pentru anul 2014 la Festivalul de Film Horror și Fantastic LUNĂ PLINĂ de la Biertan pentru o contribuție de 50+ euro
Un abonament pentru anul 2014 la Festivalul de Film Horror și Fantastic LUNĂ PLINĂ de la Biertan pentru o contribuție de 50+ euro
 
Ochelarii oferiți de artistul vizual ERNŐ BARTHA, pentru contribuțiile de 100+ euro și 200+ euro
Ochelarii oferiți de artistul vizual ERNŐ BARTHA, pentru contribuțiile de 100+ euro și 200+ euro
 

 

Echipa proiectului

 
 

Echipa proiectului este formată din nucleul care organizează, începând din 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania. Echipa este condusă de regizorul/producătorul Tudor Giurgiu și are în spate experiența mai multor evenimente culturale precum Gala Premiilor Gopo, Noaptea Albă a Filmului Românesc, Caravana TIFF, Festivalul Internațional de Film Horror și Fantasy "LUNĂ PLINĂ", Alba Iulia Music & Film Festival, EducaTIFF și multe altele.

Inițiativa care vizează salvarea Depozitului de Filme este realizată în parteneriat cu Asociația Film și Cultură Urbană, co-organizatorul celei de-a 13-a ediții a TIFF, și organizatorul festivalului Colours of Cluj.

 

Ce se poate intampla ca proiectul sa nu existe

Ne dorim este să strângem suma necesară pentru igienizarea și amenajarea fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca și sperăm să facem asta cu ajutorul vostru. Poate că este timpul să înţelegem că un oraş nu este doar o sumă de bulevarde şi clădiri, ci este o comunitate, un spaţiu în care avem nevoie să ne asumăm valorile, dar şi înfrângerile urbane, să contribuim fiecare la felul în care Clujul este perceput din punct de vedere cultural. Depozitul de Filme nu este doar un punct pe o hartă, un loc abandonat, îngropat între role de film, ci este un loc de care suntem responsabili direct, un loc care poate deveni unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj.