Poteca de povesti

Proiect initiat de Centrul de Ecologie și Turism Maramureș + WWF & AER
Social media fb.com/WWFRomania
10 euro +
39
Mulțumim că ai contribuit la Poteca noastră de povești!

Data livrarii: October 2015
16 euro +
10 / 10
Album foto Țara Maramureșului: semne și simboluri tradiționale, monumente de arhitectură și artă populară, portrete, peisaje și imagini urbane. De Vasile Timur Chiș. Publicată în Sighetu Marmației, 2011. (cu semnătura autorului)

Data livrarii: December 2015
20 euro +
24 / 30
Kit de călătorie în Mara-Cosău-Creasta Cocoșului: traistă din bumbac și pix WWF, harta Drumul Moștenirii Maramureșene (drumul pentru drumeții și biciclete ce trece prin cele 7 arii naturale protejate și sate tradiționale din zonă), vedere cu o imagine emblematică din zonă realizată de Dan Dinu.

Data livrarii: March 2016
25 euro +
4 / 10
[Pentru susținătorii din străinătate] Kit de călătorie în Mara-Cosău-Creasta Cocoșului: traistă din bumbac și pix WWF, album foto sate tradiționale Budești-Sârbi, vedere cu o imagine emblematică din zonă realizată de Dan Dinu.

Data livrarii: March 2016
30 euro +
1 / 20
Tur ghidat în Pădurea Crăiască, pe Poteca de povești. Turul va avea loc în perioada mai-octombrie 2016, cu preluare din centrul stațiunii Ocna Șugatag, din fața primăriei. Veți primi pe mail un voucher și un calendar din care veți putea alege ziua exactă pentru a face vizita.

Data livrarii: December 2015
40 euro +
5 / 20
Tur ghidat (de jumătate de zi) în Pădurea Crăiască, pe Poteca de povești + vizită la biserica monument UNESCO din Budești + vizită la un meșter popular din Budești. Turul va avea loc în perioada mai-octombrie 2016, cu preluare din centrul stațiunii Ocna Șugatag, din fața primăriei. Turul include și un picnic. Veți primi pe mail un voucher și un calendar din care veți putea alege ziua exactă pentru a face vizita.

Data livrarii: December 2015
45 euro +
0 / 20
Drumeție în ariile protejate Creasta Cocoșului și Lacul Morărenilor (drumeție de o zi pentru cei care au condiție fizică bună și foarte bună) Drumeția va avea loc în perioada mai-octombrie 2016, cu preluare din satul Breb, din stația de autobuz din vale. Turul include și un picnic. Veți primi pe mail un voucher și un calendar din care veți putea alege ziua exactă pentru a face vizita.

Data livrarii: December 2015
50 euro +
5 / 5
Traistă tradițională confecționată cu iscusință din lână de câteva doamne din satul Breb + vedere cu o imagine din zonă realizată de fotograful Dan Dinu.

Data livrarii: March 2016
50 euro +
2 / 20
Inscripționare nume, cu Mulțumiri!, pe primul panou de pe Poteca de povești.

Data livrarii: April 2016
90 euro +
5 / 10
Imagine de poveste din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, semnată de fotograful Dan Dinu. Dimensiune 13x18 cm, montată în passepartout.

Data livrarii: January 2016
Descriere [ o lectura de ~ ]
Comentarii [ 0 ]
Updates [ 3 ]
Sustinatori [ 93 ]

Poteca de povești este un proiect de ecoturism și educație prin experiență, pentru maramureșeni și iubitorii de Maramureș. Vrem să construim o infrastructură de vizitare pentru explorarea Pădurii Crăiești de lângă Ocna Șugatag și un pachet de materiale educative pentru școlile din zonă. În acest mod, pădurea noastră, bine păstrată dar ignorată, va deveni în sfârșit un obiectiv turistic și un motiv de mândrie locală. Cum fondurile pe care le-am pus deoparte nu ne ajung, facem apel la voi să ne sprijiniți. Donațiile încep cu 10 Euro și se pot face până pe 13 noiembrie 2015; generozitatea voastră va fi recompensată prin daruri (cele din stânga paginii) pe care vi le-am pregătit cu drag special cu această ocazie.

(Pentru noutăți „potecești” și pașii pentru a face o donație, aruncați o privire în rubrica Updates)

 

Despre pădurea fermecată

Pădurea Crăiască e o pădure cu arbori seculari, dintre cei pe care nu-i poți cuprinde cu brațele sau cu privirea. Se află la o aruncătură de băț de stațiunea Ocna Șugatag, în centrul destinației ecoturistice Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureșul istoric.

Datorită asocierii neobișnuite de stejar și larice, pădurea a devenit rezervație de semințe în anul 1977, iar mai târziu a fost desemnată arie naturală protejată prin legislația națională. Ea este păstorită de un custode conștiincios - o echipă mică, harnică și bine pregătită de la Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului.

Pădurea Crăiască e o prezență impunătoare dar, în ciuda apropierii de Ocnă, nu este parte din viața comunității. Deși există o legătură culturală profundă între pădure și maramureșeni, pe care o regăsim în ceea ce se numește „civilizația lemnului” din Maramureș, Pădurea Crăiască „trăiește” în izolare. Atât față de comunitatea din imediata apropiere, cât și față de alte păduri din zonă.

Păsările, însă, și-au găsit casă bună aici, în acest petec verde ce amintește de vremuri imperiale și de marile întinderi de pădure pentru care Maramureșul a fost întotdeauna renumit. Pădurea este locuită de 51 de specii de păsări, care fac o zarvă continuă; ele sunt „sufletul” pădurii. Stejarii bătrâni și tineri, arbuștii ca alunul, păducelul sau sângerul, oferă condiții numai bune pentru cuibărit, iar hrana se găsește din abundență aici.

Care e problema

Pe lângă faptul că nu este parte din circuitul turistic și local, pe marginile unde pădurea se învecinează cu zonele locuite, există deșeuri depozitate necorespunzător. Chiar și prin zonele circulate din pădure se întâmplă să găsești ambalaje de diverse produse aruncate la întâmplare.

În lipsa unei poteci de vizitare marcate prin pădure, cei care trec pe aici pot devia de la traseu și pot produce deranj speciilor de păsări care sunt mai sensibile sau nu se pot adapta la prezența umană, dar și vegetației (în special în ceea ce privește regenerarea naturală).

Toate acestea afectează frumusețea peisajului din Pădurea Crăiască, experiența de vizitare și au efect negativ asupra mediului natural. 

Planurile noastre

Vrem să amenajăm o potecă de vizitare prin pădure, cu marcaje și panouri ce te ghidează prin locurile permise și care scot la lumină poveștile pădurii, cu istoria ei și locul pădurii în identitatea locală, speciile de arbori și de viețuitoare și relațiile dintre ele, rolurile pe care le îndeplinește pădurea, viața de după moarte a arborilor și impactul oamenilor asupra ei.

Vrem să construim un pachet educativ pentru școlile de aici, cu un manual de interpretare a tematicilor prezentate pe potecă și diverse materiale de tip „recuzită” (cum ar fi planșe cu specii, modelaje); manualul va conține lecții interactive inspirate de poveștile pădurii și va fi utilizat de profesori în programe precum „Școala altfel”, pentru a crea experiențe interesante pentru elevi, în mijlocul Pădurii Crăiești.

Vrem să promovăm regulile de vizitare a rezervației prin afișarea lor pe potecă și prin intermediul rețelei de turism din zonă și să găsim și să punem în aplicare, împreună cu Primăria Ocna Șugatag și custodele pădurii, soluții pentru rezolvarea problemei deșeurilor.

Pentru toate acestea, dar și alte proiecte similare viitoare, noi am înființat un Fond de Conservare și Dezvoltare Durabilă și acolo am strâns contribuții de la câteva pensiuni mici din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului și tur-operatori care aduc vizitatori aici. Ei sunt colaboratorii noștri care țin la valorile locale și își doresc ca turismul de aici să fie bazat pe, și să contribuie la păstrarea și regenerarea acestor valori.

Beneficiile proiectului

Construim Poteca de povești ca să:

 •  demonstrăm că o investiție realizată în comun într-o arie naturală protejată poate aduce câștiguri însemnate pentru comunitate: poate atrage mai mulți oameni care apreciază astfel de locuri și caută experiențe în natură și oferă posibilitatea ca pensiunile să-și diversifice oferta turistică;
 •  demonstrăm că „lucrul împreună” este posibil și benefic pentru toți cei implicați și pentru conservarea valorilor locale, și că fiecare – localnici, turiști, instituții publice, membrii societății civile - are un rol în a menține sau încuraja echilibrul între conservarea naturii și dezvoltarea economică;
 • reintegrăm Pădurea Crăiască în viața și imaginarul comunității: facem (mai) cunoscută la nivel local valoarea și poveștile pădurii și creștem astfel mândria de a o avea „în spatele casei”, și oferim o modalitate prin care comunitatea se poate bucura de ea (devenind un loc unde pot ieși la plimbare);
 • oferim o infrastructură prietenoasă (pentru natură și accesibilă pentru oameni) pentru programe de educație non-formală și stimulăm atașamentul și grija generației tinere față de Pădurea Crăiască și de natură, în general;
 • extindem infrastructura de vizitare din destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, unde nevoia de a îmbunătăți oferta de ecoturism și de a crește calitatea serviciilor de acest tip este deja cunoscută.

Ce zic ocna-șugătenii

Acum ceva timp, am făcut și un mic sondaj cu proprietarii de pensiuni din Ocna Șugatag ca să aflăm cum evaluează ei starea pădurii și dacă și-ar dori amenajarea unei poteci tematice prin pădure. Ei ne-au zis, în primul rând, că Pădurea Crăiască este importantă atât pentru comunitatea locală, cât și pentru operatorii din domeniul turistic, iar unii și-au exprimat nemulțumirea că nu este valorificată și promovată îndeajuns. Toți cei intervievați ne-au spus că ar fi utilă o astfel de potecă tematică, în scopul îmbunătățirii experienței vizitatorului.

Stadiul actual al proiectului

Ideea Potecii de povești a fost discutată și agreată la nivel local, în primul rând cu cei care au contribuit la Fondul de Conservare, iar mai apoi cu instituțiile care au rol administrariv/decizional: Primăria Ocna Șugatag, proprietarul pădurii (Ocolul Silvic Mara) și custodele pădurii/rezervației (Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului).

Pentru că implicarea comunității a fost mereu o prioritate pentru noi, am început o colaborare cu Liceul Tehnologic Ocna Șugatag. Anul trecut am organizat acolo un concurs de desen adresat claselor V-VII prin care am dorit să stârnim curiozitatea elevilor cu privire la pădure și să vedem cum percep ei Pădurea Crăiască și relația cu natura. Desenul câștigător a aparținut unei eleve din clasa a VII-a care între timp a absolvit liceul. Interpretarea ei se va regăsi pe panoul de la intrarea pe Poteca de povești. Anul acesta, directorul liceului, profesorul de desen și cele 3 eleve care au ocupat primele locuri în concurs au acceptat invitația noastră de a apărea în fotografiile din această campanie, pentru a-și arăta susținerea.

În Fondul local de Conservare avem contribuția locală de 600 de euro, adică 15% din costurile realizării Potecii de povești, care ajung la 4.100 de euro.

Diferența de bani între bugetul necesar realizării Potecii și suma pe care o solicităm prin acest apel provine din costurile de producție și livrare a recompenselor, comisioanele bancare și de găzduire a campaniei pe această platformă.

Toate contribuțiile voastre la proiect vor merge în Fondul local de Conservare și Dezvoltare Durabilă, laolaltă cu contribuția locală existentă.

Ce mai avem de facut

1. Poteca și panourile informative: design și producție planșe cu povești; realizarea ramelor de lemn de către un meșter local; instalare panouri în pădure și amenajare potecă

2. Indicatoare către Poteca de povești, realizate tot din lemn de către meșterul local și amplasate în puncte vizibile din stațiunea Ocna Șugatag

3. Pachet educativ: design și tipărire manual cu lecții interactive, recuzită pentru derularea lecțiilor

4. Instruirea profesorilor din Liceul Tehnologic Ocna Șugatag și din alte școli din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului cu privire la utilizarea pachetului educativ și, ideal, o ieșire la pădure pentru testare

5. Promovarea potecii și a regulilor de vizitare către comunitate, rețeaua de pensiuni din zonă și turiști

Echipa proiectului

Aceasta este o inițiativă locală coordonată de:

Centrul de Ecologie și Turism Maramureș (CET) - administratorul Fondului local de Conservare, membru în echipa de dezvoltare a destinației de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, organizație care derulează diverse acțiuni de educație de mediu pentru tineri, de monitorizare a faunei și florei sălbatice din Maramureș și de promovare a turismului în Maramureș.

Inițiativa beneficiază de sprijin tehnic (în conservarea naturii și ecoturism) și de promovare din partea următoarelor organizații:

 • WWF-România - organizație de conservare a naturii ce derulează proiecte in Maramureș din anul 2006; a fost coordonatorul proiectului în care s-a înființat Fondul de Conservare și în care s-a creat cadrul de lucru pentru ca zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului să devină destinație națională de ecoturism;
 • Asociația de Ecoturism din România - organizație care construiește o rețea națională de destinații de ecoturism; oferă consiliere în ecoturism în proiectul Potecii de povești și în inițiativa mai largă de creștere a calității infrastructurii de ecoturism în zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului.

Au contribuit la realizarea clipului campaniei:

 • Pisica Pătrată (ilustrație)
 • Colivia și Funky Citizens (filmare, sfaturi prețioase într-ale scenaristicii)
 • Edmond Niculușcă (povestitor)
 • radio Tananana (studio de înregistrare).

Apelul nostru a fost transmis pe TV, în rețeaua AXN, prin bunăvoința Sony Pictures Television, în cadrul campaniei Imaginează-ți asta.

Mulțumim tuturor pentru ajutor, pentru entuziasm și încurajări!

Ce se poate intampla ca proiectul sa nu existe

Am făcut deja demersuri și pentru a reduce riscurile majore: respingerea proiectului de către autoritățile publice locale și de către proprietarul și custodele pădurii. Am organizat întâlniri cu reprezentanții primăriei în care am discutat proiectul și am obținut aprobarea lor de principiu, dar și încurajări că vom lucra împreună la problema deșeurilor; documentația pentru obținerea acordurilor este acum în lucru, urmând să o depunem imediat ce ne completăm bugetul. La fel am procedat și cu proprietarul pădurii și custodele acestei arii protejate, care ne-au declarat că este singurul astfel de proiect ce li s-a propus până acum pe care îl aprobă.

Cu gândul la vremuri de povești (c) Dan Dinu
Cu gândul la vremuri de povești (c) Dan Dinu