Cu bastonul prin București

1 euro +
22
Mulțumiri și bezele pe Facebook + poți veni la unul dintre tururile noastre din vara aceasta, îți faci o fotografie cu ghizii și noi o punem într-un album dedicat susținătorilor

Data livrarii: August 2014
5 euro +
28
Un tur ghidat pe unul dintre traseele noastre culturale + primești o broșură digitală cu un traseu, înainte să fie publicată pe site + mulțumiri și bezele pe Facebook + poți veni la unul dintre tururile noastre din vara aceasta (26 iulie - 5 septembrie), îți faci o fotografie cu ghizii și noi o punem într-un album dedicat susținătorilor

Data livrarii: September 2014
10 euro +
17
Două tururi ghidate pentru susținători pe două trasee culturale + broșură digitală + poți veni la unul din tururile noastre din vara aceasta, îți faci o fotografie cu ghizii și noi o punem într-un album dedicat susținătorilor

Data livrarii: September 2014
25 euro +
5
Trei tururi ghidate pentru susținători pe trei dintre traseele noastre culturale + broșură digitală + fotografie în albumul susținătorilor + menționarea numelui tău la secțiunea de mulțumiri a broșurii cu traseul preferat

Data livrarii: September 2014
50 euro +
3
Patru tururi ghidate pentru susținători și prietenii lor pe patru dintre traseele noastre culturale + menționarea numelui dumneavoastră la secțiunea de mulțumiri în toate broșurile cu trasee culturale + promovarea proiectelor dumneavoastră legate de București pe viitorul site la secțiunea „Pasionați de București”

Data livrarii: September 2014
Descriere [ o lectura de ~ ]
Comentarii [ 0 ]
Updates [ 0 ]
Sustinatori [ 71 ]

„Cu bastonul prin București” este un proiect al ARCEN - Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate compus din trasee culturale pietonale pentru bucureșteni și turiști. Fie că vorbim de centrul Bucureștiului sau de „Bucureștii ce se duc”, pe traseele concepute de noi nu afli doar informații legate de istoria și arhitectura clădirilor care se văd, ci pur și simplu intri în atmosfera unor epoci uitate care au făcut să înflorească zonele prin care trecem. Astfel, un traseu cultural ARCEN nu e doar despre ce este și ce se vede, ci și despre ce a fost și, din păcate, nu se mai vede. E despre locuri, dar și despre oameni, personalități cărora le-a păsat, eroi de cartier, doamne de societate și tot felul de alte personaje care au „făcut” orașul București de-a lungul timpului. Punem accentul pe această legătură dintre loc și locuitor pentru că vrem ca și locuitorii de astăzi să se simtă legați afectiv de orașul în care trăiesc și să intervină în apărarea lui, atunci când e cazul, sau să contribuie la „mai binele” lui.

 
 

 

Stadiul actual al proiectului

În cei patru ani de „Cu bastonul prin București” am creat patru  trasee culturale în zona centrală (Calea Victoriei, Bd. Magheru, Centrul Vechi, Cișmigiu, Piața Națiunile Unite)  pe unde i-am plimbat pe bucureșteni și turiști, gratuit, în fiecare vară, în lunile iulie-septembrie, weekend de weekend. Din primăvara anului 2014 am lansat un proiect adiacent, de aceeași natură, care vizează cartierele peri-centrale bucureștene, foste mahalale ce erau adevărate insule de identitate, dar care au devenit din cauza numeroaselor intervenții nefericite „Bucureștii ce se duc”. Dintre acestea am bifat deja „Mahalaua Flămânda” (între Calea Șerban Vodă și Dealul Patriarhiei) și „Mahalaua Mătăsari” (în jurul străzii Mătăsari). Oamenii au venit cu noi în număr mare, în medie 100-150 de persoane la un tur de 2 ore, căci avem ghizi carismatici și cu glas puternic, și ne așteptăm ca și traseele din vara aceasta, a cincea la număr, și cele ce vor urma să aibă tot la fel de mare succes.

 
 

 

Ce mai avem de facut

De ceva vreme ne tot gândim că ar trebui să facem mai mult pentru mai mulți. Și știm și cum. Pe de-o parte vrem să îmbunătățim experiența turului pe traseele culturale prin mijloace tehnice. Deși ghizii mai sus menționați sunt într-adevăr carismatici și au glas puternic, fac față cu greu când publicul depășește 200 de persoane, când traficul de weekend înnebunește din diverse motive sau când vântul bate din direcția greșită. De aceea, un sistem discret de amplificare a vocii ne-ar fi foarte util în acest moment. Pe de altă parte, vrem să facem ceva și mai ambițios. Vrem să transformăm proiectul nostru într-un instrument cultural-turistic care să fie disponibil la orice oră din zi și din noapte pentru oricine e dornic să se plimbe informat. Concret, ne-am propus să realizăm o variantă digitală a traseului în format de broșură online și de aplicație pentru smartphone-uri. Astfel, bucureștenii și turiștii vor putea fi proprii lor ghizi sau le vor putea spune mai multe prietenilor despre orașul lor.

Echipa proiectului

În general, la fiecare traseu cultural lucrează în jur de 10 persoane, voluntari ARCEN, studenți și absolvenți de la diverse facultăți, dar care împărtășesc dorința de a cunoaște orașul în care trăiesc. Ne ocupăm de stabilirea traseului și a bibliografiei, de cercetare, de redactare, de traducere și, în final, de ghidaj.

Ce se poate intampla ca proiectul sa nu existe

Pentru toate acestea avem nevoie de ajutorul vostru. Pe de-o parte ca să îmbunătățim experiența tururilor prin tehnica potrivită și să susținem echipa de redactori, traducători și ghizi, pe de altă parte ca să acoperim cheltuielile pentru site, realizarea broșurii electronice și demararea proiectului pentru aplicația pe telefon.

Dintre toate acestea, costurile pentru realizarea unei aplicații pentru smartphone-uri (de tipul celei pe care ne-o dorim, adică extraordinară) depășește cu mult suma pe care ne-am dori s-o strângem prin această campanie. De aceea, într-o primă etapă, vrem să punem la punct o variantă mobile a site-ului pe care vor fi disponibile traseele, iar apoi să folosim acest prototip pentru realizarea aplicației, încercând să obținem și alte finanțări. În perspectivă, aplicația va fi disponibilă gratuit atât pentru bucureșteni cât și pentru turiști, români sau străini, și va ținti spre ultimele standarde tehnologice și de design. Până atunci, însă, vom aranja conținutul în cel mai ingenios mod posibil pentru varianta mobile și vom pune la dispoziție broșuri descărcabile pentru turiștii care nu au acces constant la internet.

Pe scurt, vrem să facem din București un oraș mai ușor de dibuit, mai plăcut pasului și ochilor.

Știm că vă place ceea ce facem, dar vă va plăcea și mai mult dacă ne ajutați!