30 de ani de la Revoluție! - Spectacol de teatru

5 euro +
0
Susținerea tinerilor creatori în startul carierei profesionale lor în domeniul Artei Vii.

Data livrarii: December 2019
10 euro +
0
Susținerea tinerilor creatori în startul carierei profesionale lor în domeniul Artei Vii. O amintire simbolică.

Data livrarii: December 2019
20 euro +
0
Susținerea tinerilor creatori în startul carierei profesionale lor în domeniul Artei Vii. O schiță de atmosferă originală.

Data livrarii: December 2019
50 euro +
0
Susținerea tinerilor creatori în startul carierei profesionale lor în domeniul Artei Vii. Plus afiș 50x70cm semnat de întreaga echipă artistică a spectacolului.

Data livrarii: December 2019
500 euro +
0 / 10
Susținerea tinerilor creatori în startul carierei profesionale lor în domeniul Artei Vii. Plus afiș cu semnăturile întregii echipe de creație și invitații la premieră.

Data livrarii: December 2019
Descriere [ o lectura de ~ ]
Comentarii [ 0 ]
Updates [ 0 ]
Sustinatori [ 0 ]

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului totalitar comunist dorim să construim un spectacol de teatru care comemorează victimele acestuia. Scopul proiectului este conștientizarea libertății de către tânara generație care nu a trăit în vechiul regim. Credem că libertatea este o alegere, un act, o asumare, o răspundere, și nu este o lipsă de obligație. 

 
 

Dorim să construim un spectacol de teatru care are ca temă principală clipele de detenție și viața victimelor din regimul comunist român. Este vorba despre textul "Piticul din grădina de vară", scris de academicianul Dumitru Radu Popescu în anul 1972. Prin acest spectacol ne propunem să oferim spectatorului o nouă perspectivă asupra noțiunii de libertate. Ne dorim să facem un spectacol istoric, dar nu în forma reconstituirii acesteia, ci o istorie etică, adică prin ADEVĂR, RESPECT, ACCEPTARE și cum le putem transpune fiecare dintre noi prin comportamentele noastre, la locul de muncă, în relațiile interumane...

 
 

Spectacolul surprinde paradigma puterii umane de sacrificiu. Ideea de libertate e dezbătută între două șabloane - prin prisme diferite și totodată prin juxtapunerea unui sistem politic de factură dictatorială (comunismul) cu cel al democrației de azi. Până unde, cât și cum suntem dispuși să luptăm pentru a ne apăra drepturile și idealurile?

 

Sinopsis:

Maria Boitoș este acuzată de înaltă trădare. Este interogată la miliție și violată. Rămâne gravidă și este trimisă în penitenicarul de femei din Mislea. Acuzata trebuie să fie executată. În pragul procesului de execuție, aceasta leșină și se află că este gravidă. Mai trăiește 11 luni în chinuri: tensiuni psihice, umilință, bătăi. Trece inclusiv prin procesul de dezumanizare caracteristic Fenomenul Pitești. După ce naște, este executată. 

 

 

Stadiul actual al proiectului

Suntem în discuții de parteneriat cu instituțiile statului: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul Român pentru Drepturile Omului și Muzeul Militar Național din București. Proiectul este pregătit pentru intrarea în producție. Echipa este formată din 13 persoane ( 8 actori, 1 regizor, 1 scenograf, 1 light designer, 1 sound designer, 1 manager). Avem toate schițele necesare și suntem gata să începem demararea producției cât de repede.

Schiță tehnică decor
Schiță tehnică decor
 
Schiță tehnică decor
Schiță tehnică decor
 

 Avem și spațiul în care spectacolul va lua naștere. Spațiul ales este sala mare a Teatrului Independent Unteatru din București. Acesta este destinat tinerilor creatori de spectacole "underground", dar nu numai, anul acesta Teatrul Independent Unteatru a fost recunoscut de tagma teatrală ca fiind un spațiu care a primit Premiul de Excelență UNITER 2019 ( Uniunea Teatrală din România). Pe aici au trecut nume mari precum  Andrei și Andreea Grosu ( fondatori Unteatru), Andrei Șerban ( Pescărușul- A.P. CEHOV), Alexa Visarion (Hughie- Eugene O'Neil) , Eugene Gyemant (Leonce și Lena- Georg Buchner), Andreea Gavriliu (Cataclisma), Radu Iacoban (Bad Talks), Dana Rogoz, Oana Pellea, etc.

 
 
 
 

 

Ce mai avem de facut

Construirea fizică a spectacolului în urma finanțării: Inceperea repetițiilor, întâlnirile cu actorii. Începerea construirii decorului, căutarea și cumpărarea materialelor necesare și realizarea fiecărui element de decor conform schițelor tehnice deja realizate. Cumpărarea materialelor și croirea costumelor pentru fiecare personaj, pe dimensiunile și necesității fiecărui actor în parte.  

Apoi ieșirea la public, premiera pe care o preconizăm în luna decembrie a anului curent, ideal 17 decembrie 2019, celebrând primul strigăt public de libertate în România. Spectacolul va avea apoi mai multe reprezentații pe tot parcursul anului viitor, atât național cât și internațional, prezențe în festivaluri de profil sau deplasări. Ne vom ocupa ca acest produs artistic să fie văzut de un număr cât mai mare de spectatori, iar mesajul istoric să nu fie dat uitării.

 

Echipa proiectului

Noi suntem Florin Liță, regizor de teatru, Mădălina Sandu (scenograf), Adrian Piciorea (sound designer), Dragoș Margineanu (light designer) și Irina Radu (manager de proiect), cu toții proaspeți absolvenți  ai Universitătii Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București. 

 
 

 

Ce se poate intampla ca proiectul sa nu existe

Proiectul poate să nu existe doar datorită lipsei de fonduri.