1. Tu: Care este diferenta intre finantarea fixa si finantarea flexibila?

  Noi: Finantarea fixa e foarte simplu de explicat: Un proiect are nevoie de o suma fara de care nu poate porni, si, daca aceasta suma nu este atinsa in proportie de 100%, proiectul nu se poate considera finantat cu succes.
  Finantarea flexibila se adreseaza proiectelor care sunt convinse ca isi pot realiza obiectivele chiar si cu o parte din buget - fie isi cauta ulteriori sponsori pentru respectivul proiect, fie mai reduc din cheltuieli. Pentru evenimente sau festivaluri, spre exemplu, bugetele sunt ceva mai elastice decat in cazul produselor. Finantarea flexibila inseamna ca proiectul poate beneficia de banii stransi de la comunitatea sa, chiar daca nu s-a strans toata suma specificata. Trebuie sa stranga, insa, minimum 30% din suma ceruta pentru ca banii sa ajunga la initiatori - asta dovedeste ca proiectul este de interes pentru public.


 2. Tu: De ce sa contribui la un proiect?

  Noi: Fie ca vrei ca un proiect la care tii sa existe in continuare, fie esti prieten cu initiatorul proiectului si el te-a facut sa crezi in idea lui, sau pur si simplu pentru ca iti doresti una dintre recompense. In crowdfunding, fiecare parte primeste ceva: initiatorul proiectului isi poate vedea visul cu ochii, iar tu, pentru ca il ajuti, primesti in schimbul contributiei tale o recompensa pe masura.
  De obicei, lucrurile oferite ca recompensa sunt indisponibile in afara proiectului: poti contribui in timpul campaniei si numai atunci daca vrei ca acel produs sau eveniment sa existe.


 3. Tu: Pot sustine mai multe proiecte?

  Noi: Sigur ca da. Poti contribui la oricate proiecte. Vei avea din ce alege, iti promitem.


 4. Tu: Imi pot retrage contributia?

  Noi: Da, dar atata vreme cat nu s-a terminat campania. Exceptie fac ultimele 48 de ore ale campaniei, si asta numai daca retragerea sau micsorarea contributiei tale influenteaza in mod decisiv pragul de finantare al campaniei (30% in cazul proiectelor cu finantare flexibila si 100% din suma ceruta pentru proiectele cu finantare fixa). Motivul este simplu: daca tu ti-ai retrage, sa spunem, o contributie de 1000 de euro cu 2 ore inainte de finalizarea campaniei, cel mai probabil suma nu va putea fi pusa la loc in timp util. Si atunci initiatorul proiectului nu primeste niciun ban.


 5. Tu: De unde stiu ca banii mei sunt folositi pentru proiect?

  Noi: Vom face tot posibilul sa ne asiguram ca initiatorii se vor achita de responsabilitatile lor, adica ca vor finaliza proiectul si ca iti vor oferi recompensa promisa. Fiecare dintre ei va semna un contract cu noi care va stipula acest lucru. Dincolo de asta, este in interesul lor sa nu isi dezamageasca publicul.


 6. Tu: Ce se intampla daca nu se ajunge la suma necesara?

  Noi: Suma cu care ai contribuit ti se va returna in full, si nu vei suporta niciun fel de comision pentru aceasta plata.


 7. Tu: Cum pot sustine proiectul daca nu contribui financiar?

  Noi: Da. Niciodata lipsa banilor nu inseamna ca nu poti sa sustii un proiect in care crezi. Poti raspandi vorba. Recomanda-l prietenilor si cunostintelor tale. Este un ajutor nepretuit pentru initiatori. Vei avea butoane de social media pe care le poti folosi cu incredere daca te-ai indragostit de idee dar nu il poti sustine acum. Word of mouth functioneaza la fel sau poate chiar mai bine. Ajuti proiectul care iti place si, in plus, vei avea un subiect foarte interesant de conversatie.


 8. Tu: De ce as dona unui eveniment care are si alte metode de finantare?

  Noi: Stim cu totii ca organizatiile de stat si companille si-au scazut sau chiar retras finantarile. Asta in primul rand. In al doilea rand, tu devii partenerul proiectului. Contributia ta este recunoscuta prin recompensa oferita de creator, oricare ar fi suma donata. Nu mai esti doar consumator al actului cultural, esti implicat direct. Datorita tie, el va exista in continuare. Tu te faci auzit, orice suma este un vot de incredere din partea ta. Prin sumele oferite de oameni ca tine, un eveniment va fi posibil sau va creste de la o editie la alta.


 9. Tu: Pot vorbi cu initiatorul proiectului?

  Noi: Da, prin intemediul platformei We Are Here sau direct pe site-ul proiectului sau pe conturile de social media (Facebook sau Twitter).


 10. Tu: Daca dau cu o suma mai mare, ma pot implica in conceptia evenimentului sau a produsului?

  Noi: Initiatorul isi pastreaza drepturile exclusive asupra proiectului. Dar orice suma are atasata o recompensa - o parte din proiect, numai pentru tine. Intr-un fel, esti partenerul initiatorului - si daca sugestiile tale il conving, s-ar putea sa le foloseasca, desi nu putem garanta asta.


 11. Tu: Daca proiectul si-a atins targetul financiar, mai pot contribui?

  Noi: Sigur. Suma solicitata se poate depasi. Cand se va intampla asta, initiatorul proiectului va afisa ceea ce numim "stretch goals" (adica noi obiective de atins). Calitatea produsului va putea fi poate imbunatatita, sau un eveniment va aduce un invitat pe care nici nu si-ar fi imaginat ca si-l va putea permite. Lucruri minunate se vor intampla cu fiecare ban in plus. GARANTAT.


 12. Tu: Pot contribui in calitate de companie?

  Noi: Da, atata vreme cat initiatorul ofera recompense pentru sumele oferite de o companie. Poti obtine o vizibilitate foarte importanta in cadrul unui eveniment sau poti gasi acele cadouri pe care angajatii tai le-ar aprecia cu siguranta. O cana creata de un designer face mai mult decat un produs de serie. Zicem noi. Si nu doar noi. ☺