Satele părăsite din Transilvania

5 euro +
29
Vei primi o carte poștală personalizată cu o fotografie din aceste sate părăsite în care îți voi mulțumi + de asemenea, voi aloca un spațiu înaintea genericului filmului documentar în care îți voi aminti numele și contribuția adusă.

Delivery date: December 2013
10 euro +
17
Am să-ți trimit prin poștă un suvenir din satele pe care le voi vizita în Transilvania, dar nu te gândi la ceva clasic! + vei primi o carte poștală personalizată cu o fotografie din aceste sate părăsite în care îți voi mulțumi + și voi aloca un spațiu înaintea genericului filmului documentar în care îți voi aminti numele și contribuția adusă.

Delivery date: December 2013
20 euro +
5

Delivery date: December 2013
25 euro +
4
Îți voi trimite afișul filmului însoțit de câteva întâmplări scrise din drumeția mea + am să-ți trimit prin poștă un suvenir din satele pe care le voi vizita în Transilvania + o carte poștală personalizată cu o fotografie din aceste sate părăsite în care îți voi mulțumi + și voi aloca un spațiu înaintea genericului filmului documentar în care îți voi aminti numele și contribuția adusă.

Delivery date: December 2013
45 euro +
2
Vei primi o invitație la premierea filmului care va avea loc într-un palat gol din București și vei pleca cu DVD-ul filmului documentar al satelor părăsite din județul Sibiu. Îți voi trimite, de asemenea, afișul filmului însoțit de câteva întâmplări scrise din drumeția mea + o carte poștală personalizată cu o fotografie din aceste sate părăsite în care îți voi mulțumi + și voi aloca un spațiu înaintea genericului filmului documentar în care îți voi aminti numele și contribuția adusă.

Delivery date: December 2013
100 euro +
1 / 15
Vei primi o invitație atât la premierea filmului, cât și la petrecerea privată, unde va fi prezentă pe scenă o trupă cunoscută. Evenimentul se va desfășura într-un palat gol din București. De asemenea, vei primi DVD-ul cu filmul documentar al satelor părăsite din județul Sibiu. Îți voi trimite afișul filmului însoțit de câteva întâmplări scrise din drumeția mea + o carte poștală personalizată cu o fotografie din aceste sate părăsite în care îți voi mulțumi + și voi aloca un spațiu înaintea genericului filmului documentar în care îți voii aminti numele și contribuția adusă.

Delivery date: December 2013
Description [ read time ~ ]
Comments [ 0 ]
Updates [ 0 ]
Backers [ 57 ]

Despre mine

Salut! Mă numesc Alex Iacob și sunt explorator urban. Sunt student la Jurnalism și una dintre pasiunile mele este fotografia. Am realizat în București o serie de documentări foto și o arhivare a majoritatea imobilelor părăsite considerate monumente istorice. Am explorat, de asemenea, hoteluri, conace, spitale, fabrici, centre sportive, turnuri, buncăre și tuneluri. Toate aceste obiective abandonate au fost interesul și pasiunea mea. Cu o cercetare aprigă descopeream deseori istorii necunoscute care învăluiau aceste clădiri, iar articolele mele de pe blog au ajuns sursă de inspirație pentru unii. Astfel, câteva dintre aceste clădiri părăsite au găzduit ulterior diverse expoziții de artă, în timp ce altele se află în curs de restaurare. 

Miza principală a acestui proiect a fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la existența unor valori culturale și arhitecturale aflate în pragul distrugerii. 

 

 

Despre proiectul meu

În urmă cu câteva luni am aflat de existența unor sate părăsite din inima Transilvaniei. Conform noilor recensăminte, unele sate din județul Sibiu au opt, patru sau chiar 2 localnici, în timp ce alte sate sunt aproape șterse de pe hartă. Mi-am făcut traseul, am bifat cele mai abandonate comune și am căutat orice informație despre ele. Proiectul meu presupune explorarea acestor sate adunate câte două sau trei în jurul comunei. Vreau să realizez un film documentar prin care să aduc la cunoștința publicului starea actuală a unor zone culturale din Transilvania. Așa ceva nu a mai fost făcut. Multe biserici fortificate din secolul al XVI-lea au fost distruse de timp sau vandalism, dar foarte puține imagini au ilustrat schimbările. Cred că este momentul ca aceste sate și monumente să intre în sfera de interes național, iar Transilvania să nu ajungă doar un ținut peticit cu atracții turistice precum Sibiu, Sighișoara, Brașov etc.

În drumul meu din această iarnă voi explora împrejurimile comunei Șeica Mare. Aici se află câteva sate pierdute în timp și populate de o mână de oameni, fapt pentru care voi face un documentar cu caracter etnografic. De exemplu, în Mighindoala (sat menționat pentru prima oară în 1381) locuiesc vreo 2 persoane, iar casele, biserica săsească și cea ortodoxă sunt ruinate. 

Aceasta va fi prima fază a proiectului, urmând ca în primăvară să dau târcoale altor comune învecinate aflate în aceeași stare.

Primul film documentar despre satele din comuna Șeica Mare, va fi proiectat în luna ianuarie a lui 2014 într-un palat gol și nerestaurat din București. Vreau să fac tot posibilul ca acea seară să devină pentru toți cei prezenți o fereastră către realitatea acestor sate. După premierea filmului va urma o petrecere privată în cadrul căreia va fi prezentă pe scenă o trupă cunoscută. 

 

Despre cum poți ajuta

Pentru parcurgerea acestor pași este nevoie de minim 1500 euro, bani investiți în aparatură și echipamente, dar și în alte necesități ale drumului. Poți contribui la realizarea proiectului, prin care voi împărtăși întreaga experiență dintr-o Transilvanie mai puțin umblată. 

 

 

Mai înainte să deschidem ochii altora, noi trebuie să înțelegem lipsurile reale ale acestor sate. 

Implică-te și ajută la realizarea acestui proiect!